Antrenamente individuale vs cele de grup. Află care este diferența și ce modalitate trebuie să alegi în funcție de necesitățile tale

La început de drum mereu vei întâmpina unele dificultăți. Sportul nu este o excepție de la această legitate. Pe lângă faptul că trebuie să găsești motivația necesară, sala de forță și echipamentul, mai trebuie să decizi și tipul de antrenamente potrivit - individuale sau de grup. Un lucru este sigur, în ambele cazuri există avantaje, tu doar trebuie să vezi care se potrivesc pentru scopul pe care ți l-ai propus.

Care sunt beneficiile antrenamentelor de grup?

Antrenamentele de grup la sala de fitness nu sunt pur și simplu un set de exerciții fizice, este vorba despre o comunitate de oameni, care au ales un anumit tip de sport sau sunt căutarea lui. În orele petrecute aici te vei încărca cu emoții pozitive, datorită activității fizice și comunicării cu alte persoane și antrenorii.

La antrenamentele de grup oamenii vin, deseori, după orele de muncă. Participanții pot să nu fie atât de focusați pe cuvintele instructorului, dar pur și simplu pot merge după val. Principiul după care sunt făcute antrenamentele este: privește, repetă și reține. Și nu-ți face griji dacă nu-ți reușește perfect din primele lecții, e normal, deoarece în timp vei prinde ritmul și vei înțelege cum trebuie să faci exercițiile corect.

Abonamentele fitness la antrenamentele de grup sunt procurate de oameni cu diferite nivele de pregătire fizică - de la începător, până la profi. Una din părțile pozitive este spiritul de concurență. De regulă, oamenii se străduiesc să efectueze exercițiile la maximul posibil și să fie mai buni decât ceilalți prezenți. Astfel, antrenamentele de grup aduc rezultate vizibile, destul de rapid. Important este să nu te dai bătut, iar aici un rol important îl joacă chiar antrenorii. De exemplu, la Aquaterra aceștia au grijă să ofere motivația necesară pentru fiecare grup de persoane și să creeze o atmosferă degajată, în care să poți scoate maximul tău potențial.

În cadrul orelor sportive de grup este foarte important autocontrolul. Motivul este unul simplu, antrenorul, oricât de bun profesionist nu ar fi, nu va reuși fizic să acorde atenție fiecărui participant. Prin urmare, e nevoie să fii atent la instrucțiuni și direcționat spre îndeplinirea corectă a exercițiilor.

Sunt mai mai bune antrenamentele individuale?

Antrenamentele individuale sunt mai mult decât un dialog permanent cu instructorul, acestea presupun și un control constat din partea acestuia. În funcție de nivelul și specificul fiecărei persoane, antrenorul va aplica anumite tehnici. Experiența multor sportivi vorbește despre faptul că orele particulare au o eficiență sporită. Lucrul dat se datorează atenției personalizate și faptului că instructorul explică, arată, susține și corectează când este cazul. Tempoul și greutatea programului de antrenamente este selectat în funcție de pregătirea și sănătatea fiecăruia.

Pentru a obține rezultatele dorite, se recomandă ca antrenamentele individuale să fie completate de o alimentație adecvată. Antrenorul va crea sau aproba un meniu în care proteinele, grăsimile, carbohidrații și cantitatea de calorii sunt calculate pe porție. Totodată, în cazul care este necesar, acesta va selecta un complex de vitamine și minerale din nutriția sportivă, necesare pentru susținerea corpului în timpul antrenamentelor. 

Încă un motiv să optezi pentru antrenamentele individuale este programul flexibil. Ai posibilitatea să stabilești orele de sport conform programului tău. Doar că este important să urmezi toate recomandările, pentru a obține rezultate în timp cât mai scurt.

Instructorii de la sala de sport Botanica și Ciocana ale centrului Aquaterra, datorită experienței și profesionalismului, cunosc metodele cele mai eficiente de atingere a scopurilor propuse. Împreună cu aceștia vei stabili un program de exerciții și alimentație, conform nivelului tău de pregătire și specificului tău fizic. Ulterior, antrenamentele tale vor decurge cu îndrumarea și susținerea antrenorului.

Care tip de antrenamente este potrivit pentru tine?

Deci, totuși, care opțiune este mai bună, antrenamentele de grup sau cele individuale? Aici totul depinde de preferințele tale. Ambele tipuri au beneficiile lor și te vor ajuta să slăbești, să te tonifiezi, să-ți crești rezistența la efort și să obții înfățișarea dorită a corpului.

Dacă preferi să nu fii sub supravegherea constantă a unui antrenor și te atrage mai mult ideea să te antrenezi într-o companie plăcută și prietenoasă, atunci e cazul să optezi pentru antrenamentele de grup. După cum am menționat, acestea nu presupun doar ore de sport împreună cu mai multe persoane, este vorba despre comunicare și împărtășirea experiențelor și opiniilor. Totodată, atmosfera colectivă te va încărca cu energie și îți va oferi motivația necesară.

În cazul în care ești dispus să achiți prețul pentru fitness particular, să fii îndrumat de un antrenor și te simți mai bine în singurătate, atunci antrenamentele individuale sunt alegerea potrivită. Astfel, vei fi în largul tău și eficiența programului va fi mai mare. Cel mai important lucru este să găsești un antrenor experimentat, care va primi plăcere de la orele cu tine.

Nu există o rețetă universală de alegere a instructorului. Însă, nu uita să te interesezi despre studiile și calificarea acestuia. Timpul autodidacților a trecut. Un instructor profesionist, cu cunoștințe sigure în domeniu, nu doar te va ajuta să ai antrenamente eficiente, dar va avea grijă să nu te traumezi.

Nu te grăbi să procuri un abonament pentru 10-12 antrenamente - începe cu o probă. Fii sincer și spune despre faptul că doar să vezi cât de bine veți conlucra. 

Indiferent de alegerea pe care urmează să o faci, important este dorința de a duce un mod sănătos de viață. Iar dacă nu poți decide pentru ce tip de antrenamente să optezi, vino la Aquaterra, deoarece ai posibilitatea de a merge la câte o lecție de probă. Astfel, vei reuși mai ușor să determini unde te simți mai confortabil și vei începe mai rapid programul tău sportiv.